Muziek en beweging

De invloed van muziek is opmerkelijk. Mensen gaat uit hun dak op popconcerten, verstijfde Parkinson-patiënten maken ineens danspasjes, kinderen beginnen te springen. Muziek bereikt vele uithoeken van het brein. Beeldvormend onderzoek na de jaren 90 heeft dit duidelijk in kaart gebracht. Bij actief muziek maken (zingen, muziekinstrument) ontstaan nieuwe koppelingen tussen sensoriek en motoriek, zgn. audio-motor-koppelingen. Ieder muziekinstrument verwerft zo zijn signatuur in het brein: specifieke knooppunten en verbindingen binnen neurale muzieknetwerken. Deze unieke koppelingen kunnen worden gebruikt in de neurorevalidatie: kinderen met neurale ontwikkelingsstoornissen, katatone patiënten, CVA-patiënten, Parkinson, dementie en afasie.

Dr Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en musicus

Literatuur:
B. van Cranenburgh: Muziek en brein. Over de kracht van muziek. Stichting ITON 2018
B. van Cranenburgh: Muziek en brein. Deel 1 en 2. Neuropraxis 4, 2007
Oliver Sacks: The power of music. Brain 2006, 129 (2528-32)
Oliver Sacks: Musiciphilia. Ned. Vert. Meulenhoff 2007

Meer neuroweetjes

Boek Muziek en brein

Professioneel gedocumenteerd met maatschappelijke aanbevelingen, in het zojuist verschenen boek Muziek en brein. Een aansprekend boek over de opmerkelijke invloed van muziek op de mens. Toegankelijk voor een brede doelgroep: amateur- en professionele musici, weten…