Van neuron naar hersenen, naar bewegen, naar bewustzijn – Zwolle 2022

23 september 2022
Locatie: Hotel Wientjes, Stationsweg 7, 8011 CZ Zwolle

De cursus geeft een up-to-date overzicht van de recentste kennis over de structuur en het functioneren van het centraal zenuwstelsel. De globale opbouw van de hersenen wordt besproken en geïllustreerd aan de hand van een practicum met hersenmodellen. Het functioneren van neuronen en hun onderlinge communicatie in circuits (door signalling o.a. via neurotransmitters) en de rol van gliacellen komen aan de orde. Het bewegen: de fysiologie en de anatomie van spieren en de aansturing van spieren wordt besproken en de daarbij betrokken motorische systemen in de hersenschors, de basale ganglia, het cerebellum, in de hersenstam en het ruggenmerg. Belangrijk element daarbij is hoe bewegingen en bewegingspatronen ontstaan mede in samenhang met de houdingsregulatie.

De zintuigsystemen (zien, horen, ruiken, voelen) en de verwerking in het CZS worden behandeld. Het probleem komt aan de orde hoe waarnemingen ontstaan door informatie van verschillende zintuigen alsook interne representaties van de buitenwereld (mental images). Intrigerend daarbij is de betekenis daarvan voor ons bewustzijn. Het autonome zenuwstelsel en de stress-response worden behandeld alsook de neurobiologie van sociaal gedrag (het limbische systeem in samenhang met de prefrontale schors); motivatie en verslavingen.

De cursus is bedoeld voor diegenen die hun kennis over de hersenen willen verrijken met de nieuwste inzichten.

vrijdag 23 september 2022
Prof. dr. Albert Gramsbergen