Pijn voor psychologen

Duur: 2 dagen 19, 26 mei 2020

Pijn voor psychologen (2 dagen)
I.v.m. de maatregelen rond het coronavirus zal deze cursus op 19 en 26 mei 2020 (bij voldoende aanmeldingen) als webinar worden aangeboden.
In deze scholing gaat het zowel over de biologische, psychische als sociale aspecten van de persoon met pijn. De cursus sluit aan bij multidisciplinaire richtlijnen en geeft duidelijke praktische handvatten bij verschillende problemen gerelateerd aan pijn.
De cursus richt zich op psychologen die al enige ervaring hebben met het begeleiden van mensen met chronische pijn. De cursus is afwisselend, praktisch en sluit aan bij de dagelijkse praktijk, zowel in de 1e lijn als (s)GGZ.

De volgende onderwerpen zullen met veel praktische voorbeelden worden uitgediept:

• Neurofysiologie en psychobiologie van acute en chronische pijn
  • Definitie van pijn (IASP) en relevante classificaties mbt Pijn (DSM 5 en ICD 10)
  • Klinimetrie mbt pijn en co-morbiditeit (angst en depressie)
  • Assessment en casus conceptualisatie van de persoon met pijn en zijn/haar context
  • Pijnsyndromen als Rug en nekpijn, hoofdpijn, Widespread Pain/Fibromyalgie, CRPS-1, kanker gerelateerde pijn
  • Verschillende medische interventies bij pijn
  • Kennis van relevante medicatie en mogelijke bijwerkingen
  • Specifieke CGT bij pijn, specifieke MBCT en ACT bij pijn
  • Pacing, tijdcontingentie en runningtherapy
  • Stress en Pijn: HPA-as en endogene opioïden
  • Hypnose bij pijn
  • Exposure in vivo mbt bewegingsangst en anxiety sensitivity
  • Pijn en arbeid
  • Belang van interprofessionele samenwerking mbt complexe problematiek zoals pijn

De cursus richt zich met name op psychologen die ervaring hebben met het begeleiden van mensen met chronische pijn.

dinsdag 19 mei 2020
Neurofysiologie en psychobiologie van acute en chronische pijn
Definities van pijn en relevante classificaties m.b.t. pijn (DSM 5 en ICD 10)
Mensbeelden en lichaamsbeelden m.b.t. pijn