Motorisch leren-2023

Duur: 3 dagen 23, 30 november 2023 7 december 2023
Aanvang: 14:00
Locatie: ECC Leiden, Haagse Schouwweg 10, 2332 KG Leiden

Motorisch leren (MOT)

Mensen in actie: aan de slag met nieuwe inzichten!
Deze 3-daagse cursus geeft een overzicht van de huidige theorieën over motorisch leren met voorbeelden uit revalidatie, sport en beweegonderwijs. Nieuwe theorieën uit de bewegingswetenschappen en inzicht in de rol van de hersenen kunnen bij het leren van motorische vaardigheden een inspiratiebron zijn voor een andere aanpak dan de gebruikelijke. Bedoeld voor therapeuten, sporttrainers en leraren.

Aan bod komen: Theorieën over motorisch leren. Inzichten in de rol van de hersenen bij bewegen- neurale sturing van motoriek. Verschillende motorische leerstrategieën en hun toepassingen in revalidatie, sport en beweegonderwijs. Discussiepracticum a.d.h.v. ingeleverde casuïstiek.

Contacturen: 18
Thuisstudie-uren: 19
Totale studiebelasting: 37
Studiemateriaal: diverse artikelen

 

Inschrijfgeld: € 30,- | Kosten: € 825,-
donderdag 23 november 2023
14:00
Inleiding en overzicht van de cursus. Wat is motorisch leren? Neuroanatomie en neurale sturing. Wat is de rol van cognitie, het belang van sensoriek en rust en slaap wanneer we motorische vaardigheden leren? Nieuwe inzichten in motorisch leren vanuit de bewegingswetenschappen o.a. over de rol van aandacht, impliciet versus expliciet leren en traditioneel versus differentieel leren.
21:00
Einde
donderdag 30 november 2023
14:00
Welke rol speelt verminderd vertrouwen en angst bij motorisch leren? Toepassing van mental practice en imitatieleren in sport en revalidatie. Over het belang van de context en mentale begeleiding. Welke rol speelt persoonlijkheid en op welke wijze kun je daar rekening mee houden bij het leren van motorische vaardigheden?
21:00
Einde
donderdag 7 december 2023
14:00
Over de toepassingen van vormen van leren in revalidatie en sport: o.a. over impliciet versus expliciet leren, differentieel leren, analogieleren, dubbeltaaktraining, forced use, old way new way, verbale zelfsturing en foutloos leren. Bespreking a.d.h.v. ingeleverde casuïstiek: koppeling van de aangereikte theorie aan de eigen praktijk.
21:00
Evaluatie, certificaatuitreiking en afsluiting
Jaar
Vereniging
Beroepsgroep
Punten
2023
Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KNGF+Keurmerk)
Fysiotherapeut (alg/sport)
39
Ed Janssen
Ed Janssen
fysiotherapeut, cursuscoördinator ITON
Meer informatie
Drs. Patrick van der Molen
Drs. Patrick van der Molen
neuro-/GZ-psycholoog, bewegingswetenschapper, fysiotherapeut
Meer informatie
Prof. dr. Peter Beek
Prof. dr. Peter Beek
bewegingswetenschapper
Meer informatie