Het plastische brein-2021

25 juni 2021
Aanvang: 09:30
Locatie: Stichting ITON, Leliestraat 7C, 2011 BL Haarlem

Het plastische brein (Plast)
De rol van plasticiteit bij ontwikkeling, leren en herstel na hersenbeschadiging en bij pijn. Wij zijn nu tot het inzicht gekomen dat hersenen en zenuwcellen voortdurend van eigenschappen veranderen, ook bij volwassenen. Het leren van vaardigheden (pianospelen, tennissen etc) heeft zijn biologische basis in deze plasticiteit. Herstel na hersenbeschadiging blijkt te berusten op ingrijpende neurale reorganisatie. Ook bij het ontstaan van chronische pijn speelt plasticiteit een rol. Wellicht schuilen hierin voor de toekomst nog onvermoede mogelijkheden. Bedoeld voor diegenen die geïnteresseerd zijn in biologische achtergronden van leren en herstel.

Inschrijfgeld: € 30,- | Kosten: € 250,-
vrijdag 25 juni 2021
09:30
Historie en begripsbepaling. Plasticiteit 100 jaar geleden. Plasticiteit als kernbegrip in de huidige neurowetenschappen.
Voorbeelden van plasticiteit. Expirimentele evidentie voor plasticiteit op verschillende niveaus en bij verschillende functies. Intermodale (crossmodale) plasticiteit bij sensorische informatieverwerking.
Herstel na hersenbeschadiging. Neurale reorganisatie (functieovername en oefening), neurale reactivatie (opheffing van schock door stimulatie), compensatie en aanpassing omgeving/handeling.
Maladaptieve plasticiteit: pijn en PTSS. Nieuwe inzichten in het ontstaan van chronische pijn openen nieuwe wegen van aanpak.
Muziek en brein. Leren van muziekvaardigheden gaat gepaard met specifieke plastische veranderingen: het muziekbrein bestaat!
Coda. Een opmerkelijke casus
16:16
Evaluatie, certifcaatuitreiking
Jaar
Vereniging
Beroepsgroep
Punten
2020
ABAN
in aanvraag
ADAP
Logopedist
6
Ergotherapeut
6
Oefentherapeut Cesar/Mensendieck
6
NIP
ELP herregistratie
6
V&V
in aanvraag
Keurmerk Fysiotherapie
Fysiotherapeut
6
Vanwege nog onduidelijk beleid van accreditatiecommissie t.a.v. de corona-maatregelen kan het zijn dat het aantal punten afwijkt van zoals hier vermeld.
Dr. Ben van Cranenburgh
Dr. Ben van Cranenburgh
neurowetenschapper, docent ITON
Meer informatie