Helaas is deze cursus vol
09:15
Ontvangst met koffie en thee
09:30
Overzicht van cognitieve problemen na hersenbeschadiging. Globaal overzicht van relevante hersenstructuren. Welke stoornissen kunnen het functioneren en de communicatie beïnvloeden? Verschillen tussen de rechter- en linkerhemisfeer. Gebruik van het 12-cellenmodel en de empirische cyclus bij de analyse van problemen.
13:15
Veranderingen in gedrag na hersenbeschadiging. Overzicht van mogelijke veranderingen in gedrag. Gebruik van de gedragscirkel en de 4 determinanten van gedrag om onbegrepen gedrag te kunnen verklaren.
14:30
Therapeutische strategieën om cognitieve stoornissen te beïnvloeden: een overzicht
16:05
Uitleg casusopdracht
zaterdag 21 november 2020
09:15
Ontvangst met koffie en thee
09:30
Wanneer cognitieve problemen bij het afnemen en beoordelen van logopedische diagnostiek een rol spelen. Anamnese, top-down, informatieverwerking, observatie, hulpvraag, klinimetrie, samenwerking met neuropsycholoog en ergotherapeut.
11:30
Therapeutische aspecten bij cognitieve stoornissen tijdens de logopedische behandeling. Het CDM-r model, foutloos leren en imitatieleren in de logopedie, oefenen in de therapiekamer
13:15
Vervolg: Therapeutische aspecten bij cognitieve stoornissen tijdens de logopedische behandeling. Overzicht v.w.b. slik- en communicatieadviezen, educatie en ondersteuning vanuit de omgeving, oefenen buiten de therapiekamer. Cognitief-linguïstische therapie, MIT/SMTA, CILT/CIAT, PACE, totale communicatie, PLVT/LSVT, gebruik van hulpmiddelen en PACT.
14:15
Discussiepracticum in groepjes naar aanleiding van casusopdracht
15:15
Plenaire bespreking discussiepracticum
In deze cursus komen kennis en theorie over neurologische en neuropsychologische gevolgen na hersenbeschadiging en de gevolgen hiervan voor de logopedische praktijk uitgebreid aan de orde. Je leert hierdoor breder te kijken naar aspecten die de communicatie kunnen beïnvloeden. De sfeer is prettig en de wijze van aanbieden is interactief en ontdekkend met gebruik van aansprekend beeldmateriaal.
Cijfer: 8
Anke Coerts | logopedist
Fijn dat er ruimte was voor discussie over wat leeft binnen onze vakgroep. Cijfer: 8
Sandra Wielaert | logopedist Afasieteam Revalidatiecentrum Rijndam
Fijn om de praktijk binnen theoretische kaders te kunnen plaatsen en andersom.
Martine Meilink | logopedist
Doordat docenten ook in de praktijk werken wordt de discussie inhoudelijk relevant en waardevol.
Cijfer: 9
dr. Femke Nouwens | logopedist, Revalidatiecentrum Rijndam Rotterdam